Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Nooit meer een Xiaomi smartphone

Door The Zep Man op woensdag 31 juli 2019 16:45 - Reacties (30)
Categorie: Anti-consumer, Views: 12.644

De Ist
Voor meer dan drie jaar liep ik met een Xiaomi Mi 4c rond. Toegegeven, de SoC (Snapdragon 808) is een heethoofd, maar in tegenstelling tot veel 'zustertoestellen' met een SoC uit dezelfde serie (Nexus 5x, ...) zorgde dit nooit voor een kapot toestel. Ik begon met CyanogenMod en was ooit overgestapt op LineageOS. Ik hou ervan om eigen software te draaien zonder meuk van de fabrikant of van Google.

Inmiddels wordt mijn oude toestel niet meer ondersteund door LineageOS. Tevens begon de accu echt kuren te vertonen. Af en toe ging de Mi 4c uit als een nachtkaars, en het probleem kwam steeds vaker voor. Op de oplader had het toestel nergens last van. Het betrof dus niet het probleem dat bijvoorbeeld de Nexus 5x had.

Mijn volgende telefoon staat al in de pre-order. Het is de Purism Librem 5, waar overigens een paar dagen geleden de specificaties voor zijn gepubliceerd. De hardware is niet bijzonder, maar qua vrijheid ('libre') zit ik straks met dat toestel op de eerste rang.

Het probleem is dat de Librem 5 nog niet uit is. Doordat ik de tijd nog even moet overbruggen besloot ik te kijken naar een ander Android toestel. Iemand die ik ken gaf aan dat die over enkele maanden behoefte heeft aan een nieuw toestel, en dat die dan eventueel die van mij wilt overnemen. Perfecte oplossing! Het toestel moet natuurlijk niet te prijzig zijn voor de korte periode dat ik het gebruik, maar wel custom ROMs aankunnen.


De nieuwe Ist
Ik kwam uit bij de Xiaomi Redmi Note 7. Door de jaren heen hoorde ik positieve verhalen over de Redmi Note serie, en het is wel eens een keer fijn dat iets niet in China besteld hoeft te worden. Voor een prijs van rond de 200 EUR is het toestel vergelijkbaar met wat ik drie jaar geleden betaalde voor mijn oude Mi 4c, en dat was een goede investering. Er is zelfs een versie met 128 GB onboard storage voor een paar tientjes meer. Waarom niet?

Mijn toestel kreeg ik eindelijk binnen, en na de accu volledig opgeladen te hebben sloot ik deze aan op mijn computer. Het doel was om een backup te maken van de originele ROM om er vervolgens LineageOS op te zetten. Net als bij mijn oude toestel dacht ik dat dit een eitje zou zijn. TWRP erop, custom firmware erop, en gaan! Oh, hoe dit optimisme de grond in werd gestampt...

Ik kwam erachter dat de bootloader af fabriek niet open staat ('locked'). Er is een procedure om dit op te lossen. Het komt erop neer dat eenmaal aangesloten op je PC via USB Xiaomi via een tooltje (alleen voor Windows... zucht) cryptografische sleutelmateriaal aanlevert om de bootloader vrij te geven. Hiervoor moet je echter wel door wat hoepels springen.

De hoepels
Bij het registreren van een account bij Xiaomi ging het al mis. Op mijn gebruikelijke spamadressen kwam er geen verificatiemail binnen. Gelukkig heb ik nog wat oude accounts bij GMail en Hotmail. In Hotmail (Wat was dat wachtwoord ook alweer...?! Oh ja, in de wachtwoordmanager...) kwam het bericht binnen enkele seconden binnen. Account aangemaakt, en nu is het tijd om de stappen op de telefoon te volgen.

Er is een SIM kaart in de telefoon nodig... Dit wilde ik vermijden, want mijn telefoonnummer gaat Xiaomi niets aan. Gelukkig lag er nog een prepaid SIM kaartje op de kast stof te happen waarvan ik het nummer zelf nooit zal gebruiken. Die erin, en het blijkt dat de procedure ook vereist dat er zonder WiFi een verbinding wordt gemaakt met Internet. Het toestel was aangesloten op een tijdelijk en afgeschermd WiFi gastennetwerk, maar dat mag dus niet. Gelukkig heeft deze SIM kaart een kleine databundel. Even WiFi uit, procedure starten, en WiFi weer aan.

Nu gaf de procedure aan dat het telefoonnummer van de SIM kaart gekoppeld moet zijn met het Xiaomi account. Op de telefoon lukte het maken van deze koppeling niet, omdat het SMS bericht dat Xiaomi zou versturen niet aankwam. Op de PC lukte het gelukkig wel via de site.

Nogmaals de procedure starten... Eerst een sliert aan waarschuwingen over dat ik naar de hel zou gaan als ik zelf controle neem over mijn smartphone. Daar doorheen geklikt en het toestel gaf eindelijk aan voorbereid te zijn om door mijn PC de bootloader te laten unlocken! Yes!

Redmi Note 7 opnieuw starten in Fastboot, op de PC de Mi Unlock tool starten, opnieuw door 25 waarschuwingen heen klikken dat dit echt een slecht idee is, en...

Pardon?! :(

Yup. Je leest het goed. Xiaomi houdt mijn smartphone gegijzeld. Ik moet voor een week braaf gebruik maken van de meegeleverde software en daarmee vrijwillig mijn hebben en houden uploaden naar China voordat ook maar overwogen wordt om via deze procedure een unlock toe te staan.

De onzin
Op Internet lees ik dat de reden voor dit zou zijn dat kwaadaardige leveranciers toestellen van malware voorzien voordat zij ze doorverkopen. In het verleden had ik hierover gelezen. Huawei was een jaar geleden al gestopt met het unlocken van de bootloader, wat zij mogelijk ook om deze reden gedaan zouden hebben.

Xiaomi maakt hier misbruik van een probleem. Door de bootloader pas na een vertraging te unlocken kunnen zij veel meer gegevens buitmaken tijdens de periode van het toestel waarop de originele software er nog op staat. Tevens is er geen manier om hieromheen te werken. Zoals ik hierboven omschreef moet je een e-mailadres opgeven, een SIM kaart gebruiken en daarvan het telefoonnummer opgeven. Tevens is dit toestel (net als zoveel Android apparaten) enkel bruikbaar als je ermee akkoord gaat dat je gezicht aan iemand's anus wordt genaaid met de gebruikersvoorwaarden, die niet aangeboden worden in het aanschafproces van het toestel.

Er zijn zoveel andere manieren te bedenken om dit probleem op te lossen waarbij de consument niet de dupe is. En nee, ik ga Xiaomi niet dankbaar zijn dat zij überhaupt nog een unlock procedure voor de bootloader hebben. Ik heb een smartphone gekocht, en ben bij de aankoop geen akkoord aangegaan met de leverancier. Het toestel, de hardware is van mij. Nergens is duidelijk aangegeven dat de unlock procedure zo onredelijk is. Doordat dit kennelijk voor alle huidige en toekomstige toestellen opgaat zal ik geen Xiaomi smartphones meer kopen, noch aanraden aan tweakers die iets meer willen dan een gesloten Android toestel.

De Soll
Het toestel stuur ik niet terug, want ik had al een belofte gedaan dat iemand anders hem kon overnemen wanneer ik er klaar mee was. De aankomende eigenaar houdt tevens van het draaien van eigen software en verwacht dus ook LineageOS op dit toestel. Om niet iemand anders op te zadelen met de wachtperiode los ik het zelf op.

Als mitigerende maatregel zal ik gebruik maken van een manier om het toestel te laten bedienen door een PC, die op willekeurige momenten willekeurige input ernaar stuurt. Over een week voer ik de unlock procedure opnieuw uit, en dan heb ik tenminste voor de komende maanden wat fatsoenlijks.

In de tussentijd even op Internet gekeken, en de accu vervangen van een Mi 4c is een peulenschil. Ondanks de obscuriteit van dit best wel oude toestel is een nieuwe accu hier gewoon de volgende werkdag bezorgd. Daarmee overbrug ik de week wel, en heb ik meteen een reservetoestel.

Dus voor nu qua smartphone maar weer terug in de tijd, toen alles gewoon nog werkte. ;)

Volgende: Windows 10 streaming naar Android (TV) 09-'20 Windows 10 streaming naar Android (TV)
Volgende: Zuckerberg's statement rehearsal video leaked 04-'18 Zuckerberg's statement rehearsal video leaked

Reacties


Door Tweakers user Kazu, woensdag 31 juli 2019 17:30

Ik heb hetzelfde probleem gehad met mijn Mi Mix 2S. Bij aanschaf wilde ik hem meteen unlocken en flashen vanwege dezelfde argumenten die jij hier aanhaalt. Alleen moest ik een whopping 360 uur (ruim 2 weken) wachten op de unlock. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan en heb de MIUI rom gewoon gebruikt.

Nadat er een paar maanden geleden een flinke MIUI update uit kwam, waarna bij het opstarten van mijn wekker er gevraagd werd om internettoegang en m'n contactenlijst was ik er klaar mee, en heb alsnog LineageOS erop geflashed.

Het is ook vreemd dat de wachtperiode per type telefoon schijnt te verschillen. De ene moet drie dagen wachten, de ander een week, en weer iemand anders twee weken. Ik kon er niet zo snel een pijl op trekken, misschien dat de wat populairdere modellen een langere wachttijd hebben?

Door Tweakers user The Zep Man, woensdag 31 juli 2019 17:35

Het kan zijn dat het niet (enkel) het soort toestel is dat invloed heeft op de wachttijd. Denk aan waar (geografisch) het verzoek vandaan komt, of het mogelijk een al langer bestaand en vertrouwd Mi account betreft waar het verzoek mee wordt gedaan, etc.

[Reactie gewijzigd op woensdag 31 juli 2019 17:37]


Door Tweakers user joostnl, donderdag 1 augustus 2019 07:27

Dit hele verhaal omdat je een paar uur moet wachten..
Als je je had ingelezen had je het geweten.

Door Tweakers user Gerwin486741, donderdag 1 augustus 2019 09:43

Dit is toch al lang en breed bekend. Slecht ingelezen dus.

Door Tweakers user jetspiking, donderdag 1 augustus 2019 10:20

joostnl schreef op donderdag 1 augustus 2019 @ 07:27:
Dit hele verhaal omdat je een paar uur moet wachten..
Als je je had ingelezen had je het geweten.
Gerwin486741 schreef op donderdag 1 augustus 2019 @ 09:43:
Dit is toch al lang en breed bekend. Slecht ingelezen dus.
Wat is jullie punt?

Ik zou zoiets raars nooit verwachten op een telefoon, vond het wel een aardige post, ik wist er nog niet van.

Door Tweakers user Raznov, donderdag 1 augustus 2019 10:42

Privacy technisch kan ik mij wel vinden in je standpunt. Xiaomi staat al wel een aantal jaar bekend om deze unlock-techniek. Het verschilt een beetje per telefoon hoe lang je uiteindelijk moet wachten (Pocophone had 72 uur, waar er bij anderen weken moest worden gewacht). Dat het unlock proces wat voeten in de aarde heeft kan ik ook nog begrijpen. Zeker omdat een unlock proces niet iets is wat iedereen moet kunnen doorlopen.

Let daarbij ook op dat Xiaomi toestellen aan weet te bieden voor een lagere prijs tov concurrentie. Daar staat dan weer tegenover dat ze advertenties e.d. binnen het Miui systeem hebben zitten (ondanks dat deze voor veel mensen binnen NL niet zichtbaar zijn). Het is dus ook niet gek dat Xiaomi er niet om staat te springen dat de gebruikers unlocken en over gaan op custom Rom's.

Door Tweakers user caspar M, donderdag 1 augustus 2019 10:54

Heel herkenbaar... Ik kwam ook van een Xiaomi Mi4C. Daarvoor had ik een Xiaomi Mi2.
Tussendoor had ik ook wat andere mensen geholpen met hun aanschaf van een Xiaomi, en ik merkte dat Xiaomi je door steeds meer hoepels liet springen om de Bootloader te unlocken.

Toen daar ook nog allerlei ellende bij kwam kijken omdat door pure onkunde (of interventie door Overheid China) de betreffende dienst er soms weken / maanden uit lag, en Xiaomi medewerkers totaal niet meer reageerde op het Forum... Had ik het wel gezien met de inmiddels verziekte Xiaomi "meerwaarde"

(en dan skip ik de ellende die je soms had met een bepaald type toestel , zoals de Xiaomi Mi 5X, die vanuit Xiaomi gewoon fabrieks uit illegaal was, en de support meteen verdween)

Ik ben over naar Oneplus....ik ben zo klaar met gedoe over het unlocken van een bootloader...of onder valse voorwendselen ("we willen voorkomen dat men met onze toestellen aanpast" ->datahonger China) maanden kwijt te zijn aan zoiets simpels

Door Tweakers user thefal, donderdag 1 augustus 2019 11:22

The Zep Man schreef op woensdag 31 juli 2019 @ 17:35:
Het kan zijn dat het niet (enkel) het soort toestel is dat invloed heeft op de wachttijd. Denk aan waar (geografisch) het verzoek vandaan komt, of het mogelijk een al langer bestaand en vertrouwd Mi account betreft waar het verzoek mee wordt gedaan, etc.
Klopt. Ik heb in het verleden 8 Xiaomi's geunlocked en alleen bij de eerste nadat ze de regel hadden in gesteld moest ik 72 uur wachten. Daarna heb ik het nog 6x kunnen doen zonder ook maar een seconde te hoeven wachten. Ook het nodig hebben van een simkaart herken ik niet, en het "actief moeten gebruiken" ken ik niet.
Ik heb wel een account met mijn telefoonnummer als gebruikersnaam, maar dat nummer wordt eigenlijk verder niet eens gebruikt.

Hiermee praat ik het niet goed overigens.

Door Tweakers user DamirB, donderdag 1 augustus 2019 11:28

OnePlus misschien? Super goed toestel en enorme community, sterker nog OnePlus moedigt je aan om er lekker mee te spelen.

Door Tweakers user aliencowfarm, donderdag 1 augustus 2019 11:54

Das toevallig ben ook met een redmi note 7 bezig. En heb de zelfde ervaringen. Je zou mogen verwachten dat grote speler als Xiaomi registreren met email toch onder knie zou moeten hebben. Van de klanten service wordt je ook niet vrolijk. Mja uiteindelijk maar prepaid kaartje gekocht. Je bent toch verplicht een telefoonnummer op te geven. Kan je er net zo goed een account mee aan maken. Nu nog een week wachten om te kunnen unlocken. Ga het toestel niet gebruiken in de tussen tijd. Ik las dat dat dan nog langer moet wachten. Gaat ze niks aan wie ik ben wat ik doe. Klantvriendelijkheid is ver te zoeken. Was bij Motorola toch beter.
Vindt jammer/raar dat bij een nieuwe telefoon met alle voorwaarden een moet zijn om de telefoon uberhaupt te kunnen gebruiken. Kan prima zonder de extra services van Google en Xiaomi kunnen leven. Nu ben verplicht je privacy op te geven of de telefoon terug te sturen.
De Librem is leen leuk idee, vindt het alleen te veel geld voor een telefoon. Misschien word de Pinefone wel wat.

Door Tweakers user Visgek82, donderdag 1 augustus 2019 12:57

Ik kan me hier in vinden :) niet zozeer vanwege het probleem van de schrijver, maar ik heb zelf ook negatieve ervaringen met Xiaomi. Een mediaspeler die constant vastliep en waarvan het beeld haperde, en een telefoon die ik kocht (Redmi note 5). Nog nooit zo'n onstabiel en traag kreng gehad als dat. Is na een aantal dagen ook retour gegaan. Net als de mediaspeler overigens, alles draaide gewoon stock , zo uit de doos met de laatste updates.

Nee, nu heb ik een Nokia 6.1 en die draait sinds ik 'm heb perfect. niet 1 vastloper of probleem gehad.

Voor mij geen Xiaomi meer. wat mij betreft is het gewoon troep.

Door Tweakers user user549890, donderdag 1 augustus 2019 15:23

Typisch weer zo'n flame post van een alu hoedje tweaker.
- Dat -al- je hebben en houden naar China wordt doorgestuurd is een synoniem voor paranoide.
- Custom ROMS op een Xiaomi is niet meer nodig. MIUI werkt al vlot en zelfs beter dan stock android.
- Ik heb na vele rom's geprobeerd te hebben uiteindelijk toch weer naar MIUI gegaan. Waarom? Omdat er geen enkele camera app de zelfde functies heeft zoals de ingebouwde cam.
- Xiaomi toestellen hebben de beste prijs-prestatie verhouding. Dat ik een paar dagen/weken moet wachten om te unlocken is niet erg.

Door Tweakers user nst6ldr, donderdag 1 augustus 2019 16:23

Apart, ik heb bijna alle toestellen gehad vanaf de eerste (Redmi 1), en eigenlijk nooit gedoe. Procedure voor het unlocken van de bootloader was niet zo'n populaire beslissing, maar nog steeds beter dan het moeten rooten omdat een fabricant het standaard niet toestaat. MIUI was - totdat Google zich zo aggressief opstelde - z'n tijd erg ver vooruit en ik heb er altijd dankbaar gebruik van gemaakt.

Tegenwoordig heb ik een blackberry omdat ik een fysiek toetsenbord wel erg fijn vind, jammer genoeg komt daar Android bij om te hoek kijken. Mijn volgende toestel zal ongetwijfeld een kickstarter apparaat worden (f(x)tec of Planet Computers) met Sailfish ondersteuning omdat ik nooit meer wat met Android te maken wil hebben anders dan een emulator voor de nodige spelletjes of iets dergelijks. Ik snap dan ook daadwerkelijk niet dat mensen Samsung e.d. blijven kopen.

Door Tweakers user aliencowfarm, donderdag 1 augustus 2019 16:55

user549890 schreef op donderdag 1 augustus 2019 @ 15:23:
Typisch weer zo'n flame post van een alu hoedje tweaker.
- Dat -al- je hebben en houden naar China wordt doorgestuurd is een synoniem voor paranoide.
- Custom ROMS op een Xiaomi is niet meer nodig. MIUI werkt al vlot en zelfs beter dan stock android.
- Ik heb na vele rom's geprobeerd te hebben uiteindelijk toch weer naar MIUI gegaan. Waarom? Omdat er geen enkele camera app de zelfde functies heeft zoals de ingebouwde cam.
- Xiaomi toestellen hebben de beste prijs-prestatie verhouding. Dat ik een paar dagen/weken moet wachten om te unlocken is niet erg.
Om iemand nou meteen weer een flammer en paranoïde te noemen... er is niks ergs aan om voorzichtig met je gegevens te zijn.
Als je geen MIUI met Google en Mi software wil dan heb je nog steeds een custom rom nodig. Je bent daarnaast ook minder afhankelijk van de grillen van fabrikant. Zolang er community is voor de telefoon blijf je updates houden.
Het is niet erg dat je moet wachten om te unlocken maar leuk/nodig is anders. Het kan makkelijker en beter. Dat iets goedkoop is hoeft niet te betekenen dat dan ook tevreden moet zijn.

Door Tweakers user mailis, donderdag 1 augustus 2019 21:58

Zelf heb ik ook een Xiaomi Mi 4c gehad en net als jij direct destijd bootloader unlocked met een simpel commando en daarna alle soorten Custom ROM's opgehad - meestal een zo clean mogelijke versie, maar ook soms wat meer experimenteel om gewoon te spelen. Ik snap waar je vandaan komt dus!

Toen de nieuwe Android N versie 7 werd aangekondigd, waar een nieuwe firmware voor nodig was, ging ik daar ook direct mee aan de slag. De Xiaomi Mi 4c was toen één van de eerste toestellen waarbij het nieuwe unlock proces voor nodig was. Voor de Mi4c waren er nog diverse workarounds om zonder registratie door te kunnen, wat je waarschijnlijk ook hebt gedaan.

Je principe om zo min mogelijk data te versturen naar China (maar waarschijnlijk gebruik je ook geen Google services, aangezien je voor Purism gaat). Echter begrijp ik niet de complete verrassing en verontwaardiging, aangezien je hier juist bij de Mi4c van op de hoogte bent. Dat kon toch geen verrassing zijn?

Zelf ben ik nog steeds erg blij met Xiaomi omdat ze het unlocken wel mogelijk maken, hoewel ik inmiddels gewend ben aan MIUI (wel van .EU). Overigens zijn de Android One toestellen van Xiaomi zonder MiUInlock vrij te krijgen. Toestellen van Nokia, Huawei (en uiteraard Apple iPhones) geven de bootloader helemaal niet vrij. Voor iedereen die meer info zoekt over welke fabrikanten al dan niet een bootloader vrijgeven, is dit overzicht wel handig.

Door Tweakers user The Zep Man, vrijdag 2 augustus 2019 07:02

Je principe om zo min mogelijk data te versturen naar China (maar waarschijnlijk gebruik je ook geen Google services, aangezien je voor Purism gaat). Echter begrijp ik niet de complete verrassing en verontwaardiging, aangezien je hier juist bij de Mi4c van op de hoogte bent. Dat kon toch geen verrassing zijn?
De eerste versies van de Mi 4c kwamen met een bootloader die gemakkelijk was te unlocken. Daarvoor was geen interactie met Xiaomi nodig. Vanaf dag één stond er een custom ROM op, en ben nooit meer teruggegaan naar officiële firmware. Sterker nog, de officiële firmware was zelfs nooit gestart. Fastboot, unlock, TWRP erop, backup originele firmware, flash nieuwe firmware, en gaan.
Toestellen van Nokia, Huawei (en uiteraard Apple iPhones) geven de bootloader helemaal niet vrij.
Niet helemaal waar. Zie ook bijvoorbeeld dit.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 augustus 2019 07:04]


Door Tweakers user yousql, vrijdag 2 augustus 2019 09:28

Voor mij geen iPhone meer, mijn iphone6 was na een iOS update opeens traag. Terwijl de batterij voor 92% goed was. En ik niet heb lopen Jailbreak en of een vaag os van derde geprobeerd heb.

Mijn miui loopt daarin tegen nog steeds prima.

Door Tweakers user 3qu1n0x, vrijdag 2 augustus 2019 14:08

Dat Xiaomi op veel toestellen met een locked bootloader komt is geen geheim, dit is al jaren het geval.
Deze is te unlocken met een speciale tool van Xiaomi zelf en toestemming van de klantenservice in je account.
Deze toestemming moet je aanvragen via een formulier, wat je daar als reden neerzet bepaald of je het krijgt en hoe snel.
Ik heb het 2 keer gedaan, ik zet dan neer (in het chinees) dat het toestel zich in een bootloop bevind en dat ik de bootloader unlocked moet hebben om het probleem te repareren.
De eerste keer duurde het 7 dagen voordat ik toestemming kreeg, de 2e keer was het echter binnen 1 dag. De snelheid waarmee ze reageren is gewoon geluk hebben.

Door Tweakers user Kiswum, vrijdag 2 augustus 2019 20:59

Welkom op Tweakers!

Een gelockte bootloader is er al een tijdje en als goed geïnformeerde Tweaker heb je dat gecontroleerd omdat je dat een belangrijke voorwaarde vond, oh wacht toch niet.

Uiteraard weet je waar je je accounts aanmaakt, zodat je de unlock procedure vlot kon doorlopen, oh wacht dat ging toch niet helemaal goed met de 1e, 2e of 3e e-mail adres?

Doordat Xiaomi zo enorm populair is (en zelfs Tweakers een review schreef met een verkeerd geflashte smartphone), is het niet vreemd dat ze het zo moeilijk mogelijk maken voor fraudeleuze websites of tussen handelaren. Unlocked bootloader was dus noodzakelijk om hun klanten tevreden te houden.

Dat je even moet wachten totdat je telefoon is unlocked (en niet gegijzeld zoals je zelf beweerd), dat was eigenlijk ook al bekend. Tenzij je een account hebt waarbij je nooit hoeft te wachten (bedankt voor de vele punten, Miui! Hierdoor hoef ik nooit te wachten :)).

Maar goed, ik zie het niet als een probleem van Xiaomi, maar eerder een probleem van de gebruiker.

Door Tweakers user The Zep Man, zaterdag 3 augustus 2019 06:31

Welkom op Tweakers!
Niet zo cynisch doen. Ik loop hier al langer rond dan jij, knul.
Een gelockte bootloader is er al een tijdje en als goed geïnformeerde Tweaker heb je dat gecontroleerd omdat je dat een belangrijke voorwaarde vond, oh wacht toch niet.

Uiteraard weet je waar je je accounts aanmaakt, zodat je de unlock procedure vlot kon doorlopen, oh wacht dat ging toch niet helemaal goed met de 1e, 2e of 3e e-mail adres?
Jij geeft zeker een meisje met een kort rokje dat door het verkeerde steegje liep ook de schuld omdat ze kon weten dat dat steegje berucht was? Een mooi staaltje victim blaming.
Doordat Xiaomi zo enorm populair is (en zelfs Tweakers een review schreef met een verkeerd geflashte smartphone), is het niet vreemd dat ze het zo moeilijk mogelijk maken voor fraudeleuze websites of tussen handelaren. Unlocked bootloader was dus noodzakelijk om hun klanten tevreden te houden.
Een sterk gebrek aan fantasie. Er zijn andere manieren om dit op te lossen. Bijvoorbeeld: verkoop in China enkel je toestellen zelf of door betrouwbare kanalen. Geef als eis op dat slechts één toestel per klant verkocht kan worden, en laat dat bijvoorbeeld via SMS verifiëren.

"Ja, maar dan heeft iedereen er last van. En het is maar een kleine groep die zijn toestel unlocked."

Biedt dan niet meer de optie aan om toestellen te unlocken, als het echt niet zo interessant zou zijn.
Dat je even moet wachten totdat je telefoon is unlocked (en niet gegijzeld zoals je zelf beweerd), dat was eigenlijk ook al bekend. Tenzij je een account hebt waarbij je nooit hoeft te wachten (bedankt voor de vele punten, Miui! Hierdoor hoef ik nooit te wachten :)).
"Fuck you, I got mine."
Maar goed, ik zie het niet als een probleem van Xiaomi, maar eerder een probleem van de gebruiker.
En weer de schuld bij de partij neerleggen die hier geen controle over heeft.

Gekeken naar je profiel ben je een aardige Xiaomi fanboy. Discussiëren met jou zal waarschijnlijk weinig zin hebben, dus het enige dat ik kan doen is je veel succes wensen met je toekomstige smartphones en je vendor lock-in. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 5 augustus 2019 11:39]


Door Tweakers user Chaosstorm, zaterdag 3 augustus 2019 12:28

Ik kwam bij het unlocken van mijn net nieuwe MI9 er ook pas achter dat er een timer op zat. Hiervoor een Mi2s en mi5s gehad en ruim 10 redmi's/ mi4 telefoons ge-unlocked en geflashed.
Nooit problemen gehad met unlocken. Ook geen enkele review had het over een unlock timer.

Het is naar mijn idee echt belachelijk dat ze zulke dingen doen. Uiteindelijk willen ze gewoon je gegevens verzamelen zoals elk groot bedrijf.

Ik heb uiteindelijk mijn telefoon 1 week gebruikt met de Chinese global en daarna geflashed naar de EU rom.

Door Tweakers user viriv, zondag 4 augustus 2019 16:47

ikzelf zou geprobeert hebben gwn een adb unlock te doen ht is stees meoilijker gemaakt maar nog wel mogelijk overigens heb ik zelf ook een xiaomi en vpnd miui ook niet prettig hoefde geen telefoon nummer geen simkaart en geen actief gebruik moest wel 72 uur wachten met die unlock tool

Door Tweakers user viriv, zondag 4 augustus 2019 16:48

ikzelf zou geprobeert hebben gwn een adb unlock te doen ht is stees meoilijker gemaakt maar nog wel mogelijk overigens heb ik zelf ook een xiaomi en vpnd miui ook niet prettig hoefde geen telefoon nummer geen simkaart en geen actief gebruik moest wel 72 uur wachten met die unlock tool

Door Tweakers user viriv, zondag 4 augustus 2019 16:49

maar ik ben het wel met je eens dat t niet acceptabel is

Door Tweakers user AvWijk, maandag 5 augustus 2019 04:32

Ook een Mi4c gehad en uit pure frustratie meteen een iPhone X gekocht. Nooit meer omgekeken naar Xiaomi / Android.

Door Tweakers user XiaomiGlobal, maandag 5 augustus 2019 20:02

Kortsamengevat: lig niet zo te klooien met je telefoon, want sinds de Redmi Note 4 is er geen reden meer op uberhaupt te rooten of laat staan custom roms. Op de global varianten zit gewoon de Nederlandse taal _/-\o_ _/-\o_

Ik vind dat willen rooten en custom ROMs erop gooien echt iets van zeg maar 10 jaar geleden, maar tegenwoordig vind ik het maar onzin. Al zou ik zelf eerder een Nexus device ofzo kopen wanneer ik er perse een custom ROM op zou willen.

Door Tweakers user The Zep Man, dinsdag 6 augustus 2019 07:45

Gekeken naar je gebruikersnaam kan ik je reactie niet serieus nemen. Of je bent een fanboy, of je representeert Xiaomi. In beide scenarios is het een gevalletje "Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend".

[Reactie gewijzigd op dinsdag 6 augustus 2019 07:47]


Door Tweakers user aliencowfarm, dinsdag 6 augustus 2019 14:35

XiaomiGlobal schreef op maandag 5 augustus 2019 @ 20:02:
Kortsamengevat: lig niet zo te klooien met je telefoon, want sinds de Redmi Note 4 is er geen reden meer op uberhaupt te rooten of laat staan custom roms. Op de global varianten zit gewoon de Nederlandse taal _/-\o_ _/-\o_

Ik vind dat willen rooten en custom ROMs erop gooien echt iets van zeg maar 10 jaar geleden, maar tegenwoordig vind ik het maar onzin. Al zou ik zelf eerder een Nexus device ofzo kopen wanneer ik er perse een custom ROM op zou willen.
Er is voor jou geen reden meer. Voor mensen die mensen die meer controle over hun telefoon willen valt er nog genoeg te halen. Bijvoorbeeld zover heb ik kunnen lezen de levert Evira Kernel op de Redmi Note 7 een sterke verbetering van het energie verbruik op. Of bijvoorbeeld het verwijderen van bloatware, Gapps of het installeren van Xprivacy lua, adblock enz enz. Ik neem aan dat de meeste Tweakers engels kunnen lezen... Een Nexus zit in een ander prijs klasse dan Redmi Note 7.

Door Tweakers user Chinco, woensdag 7 augustus 2019 09:51

Man, man man wat een krokodillentranen. Je LOS op jouw toestel niet meer ondersteund? Klasse hoor, crowd sourced OS...

En dan klagen dat een fabrikant een custom rom lastiger maakt? Zou de fanrikant juist daarom er geen behoefte aan hebben? Wees blij dat het kan met een toestel met die prijs - kwaliteit verhouding. Stukje eerbetoon aan hun geschiedenis, ze zijn tenslotte begonnen als ROM-bouwer.

Vooral een gemekker om niets, even lekker je frustratie van je afschrijven. Pffff.

Google buiten de deur: snap ik. Custom ROM: snap ik. Mekkeren dat het een week duurt: slecht ingelezen, had je vooraf kunnen weten. Ik wist het wél vooraf, in ieder geval. PEBKAC, dus. Of PEBPAC in dit geval.

Door Tweakers user Kliko, woensdag 7 augustus 2019 17:13

Ik moet zeggen dat ik de LOS op mijn Mi 5s ook niet echt geweldig vond. Naast dat ik MIUI gewoon niet wil, was LOS helaas niet de oplossing... Het meeste werkt gewoon NET niet helemaal lekker... Dat is erg jammer.

Misschien dat het bij de mega-populaire telefoons beter zit, maar mijn ervaring met LOS valt tegen...

Voor mij dus geen Xiaomi meer tenzij er Android One op zit.

Reageren is niet meer mogelijk