Ziggo Digitale TV op de PC

Door The Zep Man op zondag 5 juli 2009 10:00
Categorie: Digitale kabel-TV op de PC, Views: 117.685

Ziggo Digitale TV op de PC

Een nieuwe versie van deze handleiding welke zich richt op MediaPortal 1.1 is hier beschikbaar. Deze oude versie richt zich op MediaPortal 1.0.2.
Samenvatting
Deze handleiding legt in 6 stappen uit hoe DVB-C (digitale televisie via de kabel) van Ziggo gebruikt kan worden op de PC voor live TV kijken of opnemen. Naast deze stappen wordt ook uitgelegd hoe het met één DVB-C kaart mogelijk is om meerdere zenders tegelijk te gebruiken (opnemen en/of bekijken) en hoe meerdere DVB-C kaarten gebruikt kunnen worden met één smartcard. Dit wordt mogelijk gemaakt zonder gebruik te maken van dure hardware, zoals de FloppyDTV DVB-C kaart of de Alphacrypt Classic CAM. Deze handleiding kan ook van pas komen voor andere kabelproviders welke dezelfde encryptie implementeren voor DVB-C als Ziggo.

Benodigde hardware: één of meer DVB-C TV-kaarten, één Ziggo smartcard en één smartcard reader. Het gebruikte besturingssysteem is Windows XP/Vista. Alle andere genoemde software is gratis en/of vrij beschikbaar.

Deze handleiding komt voort uit de vele mis- en non-informatie dat bestaat over dit onderwerp. Vaak wordt er geroepen dat "je even moet Googlen om het te vinden". Dit is misschien wel waar, maar men geeft hierbij niet aan dat de benodigde informatie alleen op internet te vinden is in hele kleine stukjes. Het zoeken en construeren naar de benodigde informatie kost in dit geval erg veel tijd. Deze handleiding heb ik geschreven voor eigen referentie. Ik publiceer het zodat het iemand anders veel tijd kan besparen.

Het gebruik van deze handleiding is geheel op eigen risico.

Reageren op deze blogpost is niet direct mogelijk. Geef reacties en stel je vragen over dit specifieke onderwerp in het GoT-topic: [DVB-C] Digitale kabel TV op de PC [DEEL 3].


Inleiding
Ziggo biedt digitale televisie aan. Bijna alle kanalen zijn ge-encodeerd (uitzonderingen: Nederland 1 en het Zenderoverzicht kanaal) met een niet-standaard methode. Om deze kanalen te bekijken ondersteunt Ziggo alleen een aantal set-top-boxen in combinatie met de geleverde smartcard.

Om op de PC digitale TV te bekijken en op te nemen zijn er een aantal onofficiële methodes. De meest bekende is voor elke digitale TV kaart een CI slot te hebben met daarin een CAM (=decodeermodule) met daarin een Ziggo smartcard. Een in Nederland makkelijk leverbare TV kaart met CI slot kost ongeveer € 25 meer dan een TV kaart zonder. De enige CAM die met de Ziggo smartcard kan omgaan (AlphaCrypt Classic) kost ongeveer € 100. Zoals aangegeven moet voor elke TV kaart een CI slot met passende CAM en Ziggo smartcard aanwezig zijn: een dure oplossing.

Deze handleiding behandelt het goedkopere alternatief. Met behulp van één Ziggo smartcard en één cardreader is het mogelijk om met één of meerdere DVB-C TV kaarten meerdere zenders van het digitale TV signaal te decoderen (van alles wat binnen het abonnement van de smartcard valt). Er zijn geen CI sloten, CAM's of extra smartcards nodig, wat de prijs omlaag drukt. Zo is het niet nodig om de overgewaardeerde FloppyDTV+Alphacrypt Classic-combinatie aan te schaffen, maar kan er gekozen worden voor een goedkopere DVB-C TV-kaart die bijvoorbeeld via PCI of USB aan te sluiten is in plaats van het minder gebruikte FireWire.

Er wordt in deze handleiding gericht op MediaPortal in combinatie met MediaPortal TV Server. Hierdoor is het mogelijk om een aparte machine, voorzien van één of meer DVB-C TV kaarten, de TV opnames te laten regelen en live TV te laten streamen naar een media center voorzien van MediaPortal. De benodigde sleutels worden via een card sharing server opgehaald uit de Ziggo Smartcard. De drie genoemde apparaten (MediaPortal Media Center, TV Server en card sharing server) kunnen natuurlijk ook op één computer gecombineerd worden. Hier gaat deze handleiding dan ook vanuit.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pNfcforiZeZkFV55Pij5BLOgIJebdA6QU2u4jRf03emyCBBLM7NCfXZp0hmMf2g6EHancKVFkioR5q_qRS-261t7TIcLzTzCA/Samenvatting%20overzicht_thumb.png
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)

MediaPortal is vrij en gratis in gebruik en op een gebruiksvriendelijke manier in te richten. Hierom richt deze handleiding zich op Windows, het besturingssysteem voor MediaPortal. De card sharing server kan wel relatief eenvoudig in Linux geïmplementeerd worden (bijvoorbeeld in een appliance met een USB poort) doordat hiervoor binaries gecompileerd zijn en meegeleverd worden. Dit valt echter buiten de scope van deze handleiding.
Voordelen en mogelijkheden
Hier is een korte samenvatting van belangrijke punten welke betrekking hebben op dit onderwerp.
Card sharing
 • Maar één smartcard nodig.
 • Geen CI-slot nodig.
 • Geen CAM nodig.
 • Ondersteuning voor meerdere, goedkopere en gevarieerdere DVB-C tuners (via PCI, USB en FireWire).
 • Per tuner meerdere kanalen uit dezelfde transport stream decoderen.
 • Meerdere PC's in huis met elk hun eigen DVB-C tuner kunnen dezelfde smartcard gebruiken via netwerk.
Voordelen en mogelijkheden van MediaPortal
 • Gratis en vrij in gebruik.
 • Heeft out-of-the-box ondersteuning voor DVB-C (inclusief programmagids).
 • Kan met één tuner meerdere kanalen uit dezelfde transport stream bekijken en/of opnemen.
 • Ook de mogelijkheid om tegelijkertijd van andere soorten tuners (DVB-T, analoog, etc.) gebruik te maken.
 • Alle zaken met betrekking tot het kijken en opnemen van TV kunnen gedelegeerd worden aan een aparte server welke voorzien is van één of meer DVB-C tuners. Hierdoor hoeft de media center voorzien van MediaPortal niet aan te staan wanneer iets wordt opgenomen. Ook kunnen zo meerdere computers in huis gebruikt worden om via een netwerk digitale TV te kijken zonder dat in elk van deze computers een DVB-C kaart nodig is. Het enige dat gedaan moet worden op elke client is MediaPortal installeren met de TV Server Client plugin.
 
Benodigdheden
Hardware
 • 1x Ziggo smartcardhttp://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1p4HBSKbuscqaK9NiEs5BhGs8oyvJ1LHFRw7yYHWM6oX7D2RWKdBxkwlXdHo_gk4zYJn81eUMqk8w5ljXs2JKnfLdmV0RzqCYV/Ziggo%20smartcard.png
  Moet een werkende (geactiveerde) kaart zijn. Controleer in een gecertificeerde decoder van Ziggo of de kaart gecodeerde zenders kan tonen, bijvoorbeeld Nederland 2.
 • 1x Phoenix compatible smartcard reader
  USB model aanbevolen. Voor het samenstellen van deze handleiding wordt er gebruik gemaakt van de Smargo Smartreader Plus, een goedkope (niet door de fabrikant ondersteunde) USB smartcard reader welke in 'Phoenix mode' kan werken. Dit is nodig om te kunnen communiceren met de Ziggo smartcard. Wanneer de Ziggo smartcard wordt ingevoerd, schakelt het apparaat automatisch over naar de correcte mode. De virtuele seriële aansluiting kan dan gebruikt worden om ermee te communiceren.http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pwUbq4kIdps90OJY3peNad7pLSx1XoWSEBBGWQEtKnubZEANQ_rYiUps_YheNHjKg057wcwGUZb-kx8tKdqHdd7f9Q6F7H94K/Smartcard%20reader.png

  Drivers worden niet meegeleverd bij de Smartreader Plus. WHQL signed drivers (Windows XP/Vista/7, x86 en x86-64) zijn hier te vinden.

  Ga geen gebruik maken van andere drivers welke je op het web kan vinden. Veelal wordt er een zeer oude driver geleverd welke je systeem kan laten vastlopen. De drivers van de FTDI website zijn de nieuwste en werken zeer stabiel. Nog geen problemen ermee gehad. Al heb je problemen met de Smartreader Plus, dan kan je controleren of je de laatste firmware geïnstalleerd hebt en het eventueel flashen met dit pakket. Hier zit ook een Windows-tool in om de Smartreader af te stellen. Dit zou echter niet nodig moeten zijn al heb je de Smartreader in 2009 gekocht, omdat sinds eind 2007 ze allemaal de laatste firmware hebben en goede standaardinstellingen.

  Onder andere hier, hier, hier en hier te koop.

  En nog een tip: als je een USB smartcard reader opnieuw aansluit op een andere USB poort, dan kan er een andere COM poort toegekend worden. Kijk bij het herplaatsen van je smartcard reader in Device Manager welke COM-poort toegewezen wordt en pas dit aan in je configuratie.
 • Minimaal 1x DVB-C TV kaart voor de PChttp://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pwUbq4kIdps-ZWK_JBuYBoVUb8Op4cfXLvOampRe9XGoKEyIucUJcOlB57lI50skfHL8pIAQdP6h-EN8vaEX8H87CDybIB7b5/DVB-C%20TV%20card.png
  In principe kan elke DVB-C TV kaart gebruikt worden. De enige voorwaarde is dat er BDA drivers voor Windows beschikbaar zijn. Een CI slot is niet nodig. Waar op gelet kan worden is dat de tuner naast MPEG2 ook H.264 en AC3 (gecomprimeerd geluid) ondersteund voor HD zenders die van deze codecs gebruik maken.

  Voor het testen is gebruik gemaakt van een Terratec Cinergy C PCI HD. Dit is een TV kaart welke zowel MPEG2 als H.264 en AC3 ondersteund. Deze kaart komt in twee varianten: met en zonder CI slot. Met CI-slot wordt er "CI" aan het einde van de naam van de kaart toegevoegd. Voor de tests is uiteraard van het model zonder CI slot gebruik gemaakt.

  Voor een overzicht van makkelijk te leveren DVB-C kaarten, kijk hier in de Pricewatch. Let op dat de kaart daadwerkelijk DVB-C moet ondersteunen! In de Pricewatch staat soms dat bepaalde kaarten DVB-C ondersteunen, terwijl ze dit eigenlijk niet doen. Zo heeft de "Terratec Cinergy Hybrid T USB XS FM Mac" geen ondersteuning voor DVB-C, ondanks dat de Pricewatch dit aangeeft.
Software
Naast de benodigde voorgeïnstalleerde Windows XP of Vista wordt er alleen gebruik gemaakt van gratis en/of vrij verkrijgbare software. De geteste versie wordt bij elke naam gegeven, evenals een URL om de software van te downloaden of een link naar de officiële site waar de software te verkrijgen is.
 • NewCS 1.65 (download)
  Een flexibele card sharing server welke op veel verschillende architecturen en besturingssystemen draait (Linux: x86, x86-64, PPC, MIPS..., Windows: x86, x86-64). Deze software gebruikt de smartcard reader en Ziggo smartcard om sleutels te verspreiden via een netwerk.
 • MediaPortal TV Server 1.0.2 (site)
  De TV Server is een stand-alone implementatie van het TV-deel (opnemen, afspelen, elektronische programmagids...) van MediaPortal. TV Server ondersteund meer hardware dan MediaPortal zelf. Bovendien zal vanaf versie 1.1.0 de TV Server altijd gebruikt moeten worden om met MediaPortal gebruik te maken van TV (kijken, opnemen, TV gids bekijken, etc.).
 • MDAPIFilter 20090501 (download)
  Onofficiële, niet ondersteunde uitbreiding voor MediaPortal TV Server. Stelt MediaPortal TV Server in staat om Module API-gebaseerde plugins te gebruiken.
 • ACamd v0.6.0.3 (download)
  Module API-gebaseerde plugin welke gebruikt kan worden om voor digitale TV verbindingen sleutels aan te vragen en te verkrijgen, om deze door te spelen naar het programma dat de plugin gestart heeft. Sleutels kunnen aangevraagd en verkregen worden direct vanaf een smartcard reader of via een card sharing server zoals NewCS. In dat laatste geval (welke in deze handleiding wordt gebruikt) werkt ACamd als de card sharing client.
 • MediaPortal 1.0.2 (site)
  Open-source media center pakket. Er zijn maar weinig vrije en/of gratis alternatieven voor Windows welke DVB-C kaarten ondersteunen. Zelfs veel van de commerciële software ondersteund DVB-C niet of niet volledig (zoals Windows Media Center 2005/Vista Media Center).
 • MediaPortal TV Client plugin 1.0.2 (site)
  De TV Client plugin is een plugin voor MediaPortal welke het TV-deel vervangt. In plaats van direct TV hardware aan te spreken, maakt MediaPortal via een netwerk verbinding met een TV Server voor het live kijken, opnemen en afspelen van TV en het bekijken van de programmagids. Wordt meegeleverd in het installatiepakket voor MediaPortal TV Server.
 
Stap 1: Installatie card sharing server
Sluit de card reader, zonder dat er een smartcard in zit, aan op de PC. Installeer de bijbehorende driver wanneer dit nodig is. Controleer of de driver een COM-port aanmaakt in Windows wanneer het om een USB model gaat. Onthoud het nummer van de COM-port waarop de smartcard reader is aangesloten.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pW1RYnukv6XUS45nvO9yIG2EzedMxm14309pfmdbZDJnoPMhV52yE-KYjlg8vYmY90usptmv9GlHW_fRrATpnag/Card%20Sharing%20Server%20-%20Device%20Manager.png

Download NewCS en pak het uit in een folder waar je er makkelijk mee kan werken. Je hoeft alleen de win32-folder uit te pakken.

Download dit configuratiebestand (newcs.xml) en plaats het in de folder waar newcs.exe staat. Open newcs.xml met Notepad/Kladblok en wijzig de waarde in de <node>-tag naar de juiste COM-port.

Steek de Ziggo smartcard in de smartcard reader (bij de Smargo gaan de LEDjes uit) en start newcs.exe.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1ppMqZ9xLmjXtC54u8fsM7sgWnCpH_YjgA8QH7jc-IO-13CZ4nPxSHbs82O7zZvQPz1no1-gvjQJBA1JJQ2s016py7SCpZAinl/NewCS%20in%20actie_thumb.png
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)

Als je ongeveer dezelfde opmerkingen van "[ KeymaN ]" voorbij ziet komen en je ziet dezelfde informatie over "Newcamd", dan ben je klaar om verder te gaan. Wanneer de waarde bij 'caid' bij jou '0604' is, dan kan je doorgaan met de volgende stap. Al verschilt dit getal van vier cijfers, schrijf het dan op omdat dit later nog van pas komt.
Stap 2: Installatie MediaPortal
Installeer eerst MediaPortal en daarna de bijbehorende TV Server. Kies bij de installatie van de TV Server om ook de TV Client plugin te installeren zodat MediaPortal gebruik kan maken van de TV Server. Voor meer informatie over het installeren van MediaPortal, zie de handleiding.

Voor de volgende instructies wordt er aangenomen dat MediaPortal en de TV Server geïnstalleerd zijn in de standaardlocatie op een 32-bits Windows installatie (C:\Program Files\Team MediaPortal). In het geval van een 64-bits Windows installatie zou de standaardlocatie anders zijn (C:\Program Files (x86)\Team MediaPortal). Ook wordt aangenomen dat je met maar één DVB-C TV kaart werkt. Wanneer je al meer kaarten in je machine geïnstalleerd hebt, DVB-C of anders (analoog, DVB-T, DVB-S...), dan kan je deze tijdelijk uitschakelen. Dit doe je door MediaPortal TV Server Configuration te starten en naar TV Servers -> (IP adres) te gaan en daar in het rechterdeel van het scherm de vinkjes weg te halen bij de kaarten waarmee je niet gaat werken voor deze handleiding. Zorg ervoor dat één DVB-C kaart is aangevinkt en niets anders.

Het is eerst nodig om MediaPortal te laten zoeken naar TV zenders. Dit kan met behulp van een .dvbc bestand. Dit is een bestand dat de juiste frequenties specificeert van de transport streams in jouw omgeving. Door dit te gebruiken, gaat het scannen een stuk sneller en preciezer. Nadeel van deze bestanden is dat ze kunnen verouderen wanneer Ziggo besluit om wijzigingen aan te brengen. Zo kunnen transport streams, welke zenders bevatten, plots een andere frequentie krijgen.

Bij het afsluiten van het digitale TV pakket werd een NetID gegeven. Dit ID geeft aan wat en hoe DVB-C geleverd wordt in de regio. Voor NetID 5555 (voormalig Casema) en NetID 8888 (voormalig Multikabel) zijn kant-en-klare bestanden beschikbaar. Voor de overige NetID's (voormalig @Home) kan hier gekeken worden. Met de informatie op deze webpagina is het mogelijk om een eigen .dvbc bestand te maken.

De hier aangeboden bestanden zijn gebaseerd op de informatie uit het GoT-topic Digitale TV info & frequenties bij Ziggo/Casema/Multikabel, met dank aan ArChie.

Het kan zijn dat de gegevens in de hier aangeboden .dvbc bestanden verouderd zijn. In dit geval kan je zelf het voor jou betreffende bestand wijzigen met de informatie uit ArChie's posts in het GoT-topic. Indien deze post niet up-to-date is, dan kan je zelf een brute-force scan doen door een profiel te genereren met dit script. Let op dat een brute-force scan meer dan 5 uur kan duren. Wel weet je hiermee zeker dat je alle zenders kan vinden.

Al heb je een .dvbc bestand aan de TuningParameters-folder toegevoegd, open dan het programma TV-Server Configuration. Ga naar TV Servers -> (IP adres) -> (DVB-C kaart). Kies onder "Country" het betreffende profiel dat je in TuningParameters hebt geplaatst en druk op "Scan predefined provider". Dit kan een tijd duren. Aan het einde van de scan zou er ongeveer 90 radiokanalen en 165 TV-kanalen gevonden moeten zijn. Wanneer één van deze getallen een stuk lager is, overweeg dan om het eerder genoemde brute force script te gebruiken om zo de rest van de zenders te vinden.

Ga nu naar het scherm "Manual Control". Kies hier bij Channel voor "Zenderoverzicht" en klik op "Start TimeShift". Als het goed ziet het scherm er na enkele seconden zo uit:
http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1p6QO-pFA2goVu9W112kTJkxHAEXX63uPcb3CtaQMUzSIB1POopW6ygwIHJRB3Cc46uEoR7P1DdhQwdCj7zr5brNU4ZxdJ5VCC/Zenderoverzicht%20timeshifting_thumb.png
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)

Wanneer bij "Scrambled" de waarde "no" wordt aangegeven, dan houdt dat in dat je TV kaart deze zender kan ontvangen en dat MediaPortal het beeld en geluid herkent.

"Zenderoverzicht" is het enige kanaal dat officieel ongecodeerd (FTA, "Free To Air") door Ziggo wordt uitgezonden. Daarom is dit het perfecte kanaal om een DVB-C kaart te testen voordat hij in gebruik wordt genomen. Het andere (onofficiële) kanaal is Nederland 1. Van dit kanaal wordt aangegeven dat het gecodeerd is, terwijl het FTA wordt uitgezonden. Toch wordt niet geadviseerd om dit kanaal te gebruiken om te testen, omdat niet zeker is of dit kanaal FTA blijft.

Al heb je geen problemen ondervonden tijdens het Timeshiften, dan is het tijd om met de volgende stap verder te gaan.
Stap 3: Voorbereiding MediaPortal
Nu we een werkende card sharing server en MediaPortal TV Server installatie hebben, is het tijd om MediaPortal TV Server zodanig te configureren zodat deze gebruik kan maken van card sharing. Hiervoor moeten een aantal acties uitgevoerd worden:
 • MediaPortal TV Server voorbereiden op card sharing door MDAPI filter te installeren
 • Card sharing client installeren
 • Configuratie wijzigen van MediaPortal TV Server
Download MDAPI filter en pak het uit in C:\Program Files\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server. Start het script "MDAPIfilter-register.cmd". Dit zal MDAPI installeren, een uitbreiding voor (onder andere) MediaPortal TV Server welke het in staat stelt om zogenaamde "Module API-plugins" te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld card sharing clients.

Je ziet dat er in de Media Portal TV Server-folder een nieuwe folder is aangemaakt: MDPlugins. Hierin wordt in de volgende stap de card sharing client geïnstalleerd. Echter, eerst moet MDAPI weten wat voor TV kaart er in je machine zit. Om dit te doen, start de de MediaPortal TV Server Configuration, ga je naar Manual Control en kies je opnieuw om Zenderoverzicht te Timeshiften. Dit hoeft maar heel kort en kan daarna meteen weer gestopt worden.. Zodra het Timeshiften gestart is, maakt MDAPI een extra bestand aan in C:\Program Files\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\MDPlugins genaamd "MDAPICards.xml" en een nieuwe folder welke vernoemd is naar de tuner op je DVB-C kaart.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pJJvtXkf9FTSDaRvOdNhSujkQP8PSqsQajGM6NUvzP0sKGUSD6FkZiST0_WNfFXRQK_pF8q28h7pmMtQbwd01Wg/MDPlugins%20overzicht.png

De standaard-instellingen van MDAPI zijn voorlopig voldoende. Hiermee is MediaPortal voorbereid. Nu is het tijd om een card sharing client te installeren.
Stap 4: Installatie card sharing client
Download de card sharing client ACamd. Pak het archief uit in de folder voor je tuner welke bij de vorige stap in C:\Program Files\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\MDPlugins werd aangemaakt. Download ook deze cardclient.conf en plaats het in dezelfde folder (overschrijf de met ACamd meegeleverde versie van dit bestand). Je kan de meegeleverde smartcard.conf verwijderen, indien gewenst. Dit bestand zal niet worden gebruikt.

Als je tijdens het installeren van de card server een andere waarde bij 'caid' had dan '0604', dan is het nu tijd om dit in te vullen. Open cardclient.conf in Notepad/Kladblok en ga naar de onderste regel. In deze regel zie je '0604' tussen twee slashes (/) staan. Verander dit naar de waarde die je bij 'caid' zag bij het starten van NewCS. Sla cardclient.conf op en sluit Notepad.

De card sharing client is nu geïnstalleerd. MediaPortal TV Server kan nu geconfigureerd worden om van card sharing gebruik te maken.
Stap 5: Configuratie Media Portal TV Server
Ga nu naar de MediaPortal TV Server Configuration en open TV Servers -> (IP-adres). Kies in het rechterdeel je DVB-C kaart en klik op Edit.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pUmIhUluRF7Njm3kraWF59lfYWEO9mXASJxv7RQIYTRsRPaGtNeEuBVhznpO3BeI5Vgd-HEzpKbdrA8vIAPjhlw/CAM%20instellen.png

Vink "CAM enabled and present for this card" aan en geef aan dat met deze kaart 1 kanaal tegelijk gedecodeerd kan worden. Laat CAM model op 'default' en controleer of 'Allow this card to be used for EPG grabbing' is afgevinkt.

Herstart eerst de MediaPortal TV Server-service (bijvoorbeeld via services.msc -> TVService -> Restart) om de plugin te laden.
Stap 6: Testen van Media Portal TV Server
Alles staat nu gereed om een TV kanaal te decoderen. Controleer eerst of NewCS, de card sharing server, (nog) aan staat. Zo niet, start NewCS. Ga in MediaPortal TV Server Configuration naar Manual Control. Kies bij Channel een zender welke normaals gecodeerd is en die te decoderen zou moeten zijn met je smartcard (bijvoorbeeld Nederland 2) en klik op Start TimeShift.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pZGyGIRP3PYboRKcqFpVemRtpzJq9lA7VMBjj5-iIj2q57wWpXWWOB6LIPgo6pTX_qT-4gWCgp5c-0W1XKXj31w/NED2%20TimeShifting_thumb.png
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)

Als bij "Scrambled" de waarde "no" wordt aangegeven, dan kan MediaPortal de zender ontvangen en decoderen met behulp van de sleutels uit de smartcard. NewCS zal om de 20 seconden iets zoals dit aangeven in de console:

"[ HH:MM:SS ] [ Newcamd ] ECM -> gebruiker1 (OK) 0604 0000 xxxx"

... waarbij met "HH:MM:SS" de huidige tijd wordt aangegeven en bij "xxxx" de interne identificatie van de zender.

Card sharing werkt nu. Je kan nu MediaPortal opstarten en een digitale zender gaan bekijken. Let op dat zappen naar een gecodeerde zender ongeveer een seconde langer duurt dan zappen naar een ongecodeerde zender.
Met één TV kaart meerdere zenders gebruiken
Het is mogelijk om met één DVB-C TV kaart meerdere zenders te gebruiken voor opnemen of live kijken. Voorwaarde is dat de zenders zich in dezelfde transport stream bevinden. Kijk hier of hier voor een overzicht van welke transport stream welke zender bevat.

Om dit voor elkaar te krijgen moet er een aantal acties uitgevoerd worden:
 • NewCS configuratie moet aangepast worden
 • MDAPI configuratie moet aangepast worden
 • ACamd moet meerdere malen ingericht worden.
 • MediaPortal configuratie moet aangepast worden.
NewCS configuratie aanpassen
NewCS werkt met het Newcamd protocol. Via dit protocol geeft de card sharing client een gebruikersnaam en wachtwoord aan de server om gebruik te mogen maken van de dienst. Probleem hierbij is dat er maar één client tegelijk ingelogd mag zijn per account. Zodra een nieuwe client verbind met hetzelfde account, wordt de sessie van de oude client door NewCS verbroken. Per zender (uit dezelfde transport stream) moet er een aparte client geconfigureerd worden. Om dus meerdere clients te ondersteunen, moeten er meerdere accounts aangemaakt worden.

Stop NewCS en open met Notepad/Kladblok newcs.xml. Scroll naar de <newcamdserver>-sectie. Hierin zie je een <user>-sectie. Kopieer de <user>-sectie en plak de kopie onder het origineel. Wijzig vervolgens in de nieuwe <user>-sectie 'gebruiker1' en 'wachtwoord1' naar respectievelijk 'gebruiker2' en 'wachtwoord 2'.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1p8V8kbt7JWzT7KQH-PE0a_xt3THYOZQxxNgE8mAWhnHX2VKRcANJHmw1soy-nyF-fMBJPo7Wn-jYqAcMsd_6Kjw/Multi-kanalen%20opnemen%20-%20NewCS%20configuratie.png

Sla newcs.xml op en sluit Notepad. NewCS kan nu weer gestart worden.
MDAPI configuratie aanpassen
Nu is het nodig om de configuratie van MDAPI te wijzigen. Ga naar C:\Program Files\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\MDPlugins. Open hier het bestand MDAPICards.xml in Notepad. Tussen de <cards>-tag zie je één lange lijn staan welke betrekking heeft op je DVB-C kaart. Scroll naar het einde van de lijn. In de tag zie je de waarde "EnableMdapi" staan. Dit is het aantel plugins van welke je TV kaart gebruik kan maken. Omdat we per zender een aparte ACamd configuratie nodig hebben, is dit getal gelijk aan het aantal zenders dat we tegelijkertijd met de kaart op willen nemen. De waarde hiervan is nu "1". Verander dit naar "2".

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pRVRjDHeWRoi-4yJS-krIc-8vQqtujDyjdO84T81zpSf0LOzgAKILu8gZghlY8MYSBK6t2XpdFhllFpSeeS1W7g/Multi-kanalen%20opnemen%20-%20MDAPI%20configuratie.png

Herstart nu MediaPortal TV Server en ga via MediaPortal TV Server Configuration naar Manual Control. TimeShift nu een FTA kanaal (zoals Zenderoverzicht). Dit hoeft maar heel kort te zijn. Zodra het TimeShiften is gestart, wordt een nieuwe folder aangemaakt in C:\Program Files\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\MDPlugins. Dit is dezelfde naam als de vorige folder waarin ACamd geïnstalleerd was, behalve dat er nu een 1 achter staat in plaats van een 0.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pWvqz3uRlak3bj8H3CJY3MSpV1ewVqSISylQPuynGdyb0YeO6lRYBV1bV6b3w0AA8ew_mxADawTTxs8uGpNdXWPpLlVnYCe8L/MDPlugins%20Nieuwe%20folder.png
ACamd inrichten
Kopieer nu de inhoud van de oude folder (welke eindigt met een 0) naar de nieuwe folder (welke eindigt met een 1). Open nu in de nieuwe folder cardclient.conf met Notepad. Verander op de onderste lijn "gebruiker1" en "wachtwoord1" naar respectievelijk "gebruiker2" en "wachtwoord2".

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pbcZ9goo3YyAlNCZxSzwXbvpNEm9skBPq5RVvtk7cAqvoKp6wBF1z6zBFhh-d3xjOE2HAVPlXWMb6D7DKavlwekiK_rzHRVGP/Multi-kanalen%20opnemen%20-%20ACamd%20configuratie.png

Sla cardclient.conf op en sluit Notepad.
MediaPortal configuratie aanpassen
Open MediaPortal TV Server Configuration en ga naar TV Servers -> (IP adres). Kies je DVB-C kaart in de lijst aan de rechterkant en klik op Edit. Geeft aan dat de CAM module van je kaart twee kanalen tegelijk kan decoderen in plaats van één.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pu_AxLUKSbKCS0VY_XVdEdP99C51SLsduITPjrL5D4RciXLBUlaKWZ3SgilaJDJooeL0_uIKZkcjcKHxwO1HZ6NbALEwSZxo9/Multi-kanalen%20opnemen%20-%20MP%20configuratie.png

Klik op Save, klik in MediaPortal TV Server Configuration op OK en TV Server zal herstart worden.

Het enige dat nu gedaan moet worden is testen of het werkt. Open MediaPortal TV Server Configuration opnieuw en ga naar Manual Control. Kies Nederland 2 bij Channel en klik op Start TimeShift. Zodra Nederland 2 goed aan het TimeShiften is (Scrambled geeft 'no' aan) kan je MediaPortal starten. Maak na het starten van MediaPortal er een venster van (ALT+ENTER) en probeer Nederland 3 te kijken. Als het goed is zie je dan in MediaPortal TV Server Configuration ongeveer het volgende:

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pZGyGIRP3PYbSKJFg3h4MV6UWuVkmsSBWONq-H2DThq2Jn8R0JECnkXX9QbxW-j6un0KPy-G1ckgBwzS9bIQEwQ/Multi-kanalen%20opnemen%20-%20Resultaat_thumb.png
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)

Let op dat ik twee DVB-C kaarten geïnstalleerd heb, maar dat er één is uitgeschakeld. Beide zenders worden binnengehaald via één DVB-C kaart en gedecodeerd met één smartcard. Klik op Stop TimeShift om de TimeShift van MediaPortal TV Server Configuration uit te schakelen.

MediaPortal houdt rekening tijdens het programmeren van opnames welke zenders door één kaart ontvangen kunnen worden. Zo is het nu mogelijk om twee zenders tegelijk op te nemen wanneer ze in dezelfde transport stream zitten. Eén van deze zenders kan door MediaPortal ook tegelijkertijd (terwijl twee zenders aan het opnemen zijn) live bekeken worden doordat MediaPortal eigenlijk constant het einde van de TimeShift/opnamestroom bekijkt. Echter, zodra er getracht wordt om twee zenders van twee verschillende transport streams tegelijkertijd op te nemen met één DVB-C kaart, zal MediaPortal aangeven dat dit niet kan.

Met deze handleiding is het ook mogelijk om je configuratie te wijzigen om zo drie, vier of zelfs meer zenders van dezelfde transport stream op te nemen, allemaal met dezelfde DVB-C kaart. De enige limiet is de hardware (schijf schrijfsnelheid, toegangstijd) en/of het maximum aan zenders dat Ziggo binnen de grootste transport stream uitzend. Onthoud wel dat:
 • Het aantal zenders dat je tegelijkertijd wilt opnemen met je DVB-C kaart aangegeven moet zijn in de configuraties van MediaPortal TV Server en MDAPI.
 • Dat elke zender een eigen ACamd configuratie nodig heeft in een subfolder van MDPlugins.
 • Dat elke zender zijn eigen gebruikersnaam+wachtwoord moet gebruiken, één per ACamd configuratie, welke allemaal in hetzelfde configuratiebestand (newcs.xml) van NewCS staan.
Een extra TV kaart installeren en configureren
Met een tweede DVB-C TV kaart is het mogelijk om één of meerdere zenders van een tweede transport stream te bekijken en/of op te nemen. Er is geen extra smartcard of card reader nodig.

Zoals in sommige eerdere screenshots van deze handleiding te zien is, heb ik al een tweede TV kaart geïnstalleerd van hetzelfde type. Dit is niet verplicht. Zolang elke kaart maar een DVB-C TV kaart is en van BDA drivers is voorzien, zouden verschillende PCI, USB en FireWire gemixed kunnen worden. Begin aan deze handleiding op het moment dat de extra TV kaart is geïnstalleerd en deze zichtbaar is in het overzicht van MediaPortal TV Server Configuration.
MDAPI configuratie aanpassen
Stop eerst de MediaPortal TV Server-service. Open dan C:\Program Files\Team MediaPortal\MediaPortal TV Server\MDPlugins\MDAPICards.xml in Notepad. Er zal een tweede lijn zijn toegevoegd binnen de <cards>-tags.

Als je twee TV kaarten van hetzelfde type zijn, dan zal de waarde onder "Name" op beide regels hetzelfde zijn. Dit is niet goed. Hierdoor zou de configuratie van de ene TV-kaart conflicteren met de ander doordat dit ook de basisnaam is voor de subfolders in MDPlugins. Hierom moeten deze namen gewijzigd worden. Ook moet je nu beslissen hoeveel zenders je tegelijkertijd met de nieuwe TV kaart wilt opnemen. Dit aantal kan ingevuld worden onder EnableMdapi. Hieronder een voorbeeld.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pRJ96r7IO5JmQ_hMYzGq04dHSkj5ohOXnx0LS5UIpBPgIZ0vBisC5Vcv66eaeqaV9JBMqibKg4L9XtzjsyYcHiw/Meerdere%20kaarten%20Multi-kanalen%20-%20MDAPI%20configuratie.png

Zoals je ziet kan in dit voorbeeld elke kaart twee kanalen uit de transport stream opnemen waarop de kaart is ingesteld. Door de gekozen benaming zal MDAPI aannemen dat de volgende subfolders in MDPlugins bestaan en ze eventueel zelf aanmaken wanneer MediaPortal TV Server weer wordt gestart:

Cinergy C PCI Digital Capture Card0 Plugin0
Cinergy C PCI Digital Capture Card0 Plugin1
Cinergy C PCI Digital Capture Card1 Plugin0
Cinergy C PCI Digital Capture Card1 Plugin1

Al had het voorbeeld voor de tweede kaart "3" bij EnableMdapi staan, dan zou ook aangenomen worden dat de folder "Cinergy C PCI Digital Capture Card1 Plugin2" bestaat. Door de gekozen benaming is goed te zien welke folder voor welke kaart en welke plugin is.

Om de folders automatisch aan te maken is het nodig om elke kaart even apart te laten TimeShiften (bijvoorbeeld het kanaal "Zenderoverzicht") in MediaPortal TV Server Configuration. Hiervoor is het nodig om onder TV Servers -> (IP adres) elke keer één van de twee kaarten uit te schakelen om er zeker van te zijn dat alleen de ingeschakelde kaart kan TimeShiften. Al heb je ervoor gezorgd dat maar één kaart actief is, dan kan je onder Manual Control het TimeShiften starten met de enige actieve kaart. Herhaal deze procedure voor de andere kaart. Vergeet niet aan het einde om beide kaarten weer te activeren.
NewCS configuratie aanpassen
De volgende taak is om de configuratie van NewCS aan te passen. Stop NewCS en open newcs.xml in Notepad. Maak een aantal gebruikers aan gelijk aan het aantal zenders dat alle kaarten op kunnen nemen.

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pdLr2jeK6seA_dceLD_xUeD30ERm_DNnxalGq8UEwnXG20g5n5UCd2T59Iuz9vtDlD3oStqLxwZgLzCW04gsLsw/Meerdere%20kaarten%20Multi-kanalen%20-%20NewCS%20configuratie.png

Voor het gemak heb ik elke gebruiker vernoemd naar de ACamd plugin welke bij NewCS zal inloggen.
ACamd inrichten
De volgende stap is het configuren van de plugins in MDAPI filter. Alle juiste folders in MDPlugins hebben we al eerder aangemaakt. Kopieer ACamd naar elk van deze folders. Je kan ACamd uit één van de oude folders (toen er nog maar één kaart in gebruik was) kopiëren of het hier ophalen.

Wanneer je ACamd download en niet kopieert vanuit een eerdere configuratie, plaats dan ook dit configuratiebestand in elke subfolder in MDPlugins (overschrijf het origineel).

Nu moet elke cardclient.conf in elke subfolder gewijzigd worden. Wijzig 'gebruiker1' en 'wachtwoord1' naar respectievelijk de bij de plugin behorende gebruikersnaam en wachtwoord zoals deze in newcs.xml waren ingesteld. In het voorbeeld zou dat voor de eerste kaart en de eerste plugin (in de subfolder "MDPlugins\ Cinergy C PCI Digital Capture Card0 Plugin0") de gebruikersnaam "card0plugin0" met wachtwoord "wachtwoord0" zijn. Bij de tweede kaart en de tweede plugin ziet de configuratie er dan zo uit:

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1psJZYnKJ9PjikiBcrkLX8QVjnUpzT7tfksJnV374Br0fhbd8H1HUOBzpLZEWnnerLs9gEdSHCjlJTsns8tfF8Sg/Meerdere%20kaarten%20Multi-kanalen%20-%20ACamd%20configuratie_thumb.png
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)

Hieronder een tabel welke de configuratie voor het voorbeeld samenvat:

TV Kaart nummerPluginnummerSubfolder in MDPluginsGebruikersnaam:wachtwoord voor NewCS en plugin (ACamd)
00Cinergy C PCI Digital Capture Card0 Plugin0card0plugin0:wachtwoord0
01Cinergy C PCI Digital Capture Card0 Plugin1card0plugin1:wachtwoord1
10Cinergy C PCI Digital Capture Card1 Plugin0card1plugin0:wachtwoord2
11Cinergy C PCI Digital Capture Card1 Plugin1card1plugin1:wachtwoord3


Nu moet alleen MediaPortal nog geconfigureerd worden. Start MediaPortal TV Server Configuration, ga naar TV Servers -> (IP adres). Kies voor elke DVB-C kaart hoeveel zenders deze maximaal kan opnemen. Dit doe je door elke DVB-C kaart te kiezen en op Edit te drukken. Vink hier "CAM enabled and present for this card" aan en geef aan hoeveel zenders het tegelijk kan decoderen (zoals ingevuld in MDAPICards.xml).

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pu_AxLUKSbKCS0VY_XVdEdP99C51SLsduITPjrL5D4RciXLBUlaKWZ3SgilaJDJooeL0_uIKZkcjcKHxwO1HZ6NbALEwSZxo9/Multi-kanalen%20opnemen%20-%20MP%20configuratie.png

Het resultaat ziet er dan ongeveer zo uit:

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pCm2No8WCyIwLwezZcOXkSVrlQ_ML8EkBp0muOXQZAtRfxE09ERkf3mru1d_-WF5qvOe0TMFaIKyLN4QWwDhbY_MzSY4xEq66/Meerdere%20kaarten%20Multi-kanalen%20-%20MP%20Configuratie%20Resultaat.png

Sla de instellingen op door op OK te drukken. Als de MediaPortal TV Server-service nu niet geherstart wordt, doe dit dan handmatig.

Na de herstart open je MediaPortal (controleer ook of NewCS aan staat!). Maak er een venster van (ALT+ENTER) en open ook MediaPortal TV Server Configuration. Zet TV Server Configuration op Manual Control. Ga in MediaPortal naar TV en kies vier programma's op vier verschillende zenders binnen twee transport streams om nu van op te nemen. Dit kunnen bijvoorbeeld Nederland 2, Nederland 3, RTL 4 en RTL 5 zijn. TV Server Configuration geeft nu dit:

http://pju8xq.blu.livefilestore.com/y1pnCjqAlhJfJO3-LM34HQLR9m6VLjR5KtZgmL6IyUAdQC4FGRvsXLa37GFHt9dF-xx4Mu8jq5ibBUHOTEAEu13MOU-RnGa8j7i/Meerdere%20kaarten%20Multi-kanalen%20-%20MP%20resultaat_thumb.png
(klik op de afbeelding voor een uitvergroting)

In totaal worden er vier gecodeerde zenders, verspreid over twee transport streams, opgenomen met 2 DVB-C TV kaarten en gedecodeerd door NewCS.
En verder...
Met de ondersteuning van de instructies uit deze handleiding is het mogelijk om nog meer zenders toe te voegen aan wat elke DVB-C kaart per transport stream kan opnemen en om nog meer DVB-C kaarten toe te voegen om zo meer transport streams tegelijkertijd te kunnen gebruiken. Onthoud echter altijd dat:
 • Het aantal zenders dat je tegelijkertijd wilt opnemen per DVB-C kaart aangegeven moet zijn in de configuraties van MediaPortal TV Server en MDAPI.
 • Dat elke zender op elke DVB-C kaart een eigen ACamd configuratie nodig heeft in een subfolder van MDPlugins.
 • Dat elke zender op elke DVB-C kaart zijn eigen gebruikersnaam+wachtwoord moet gebruiken, één per ACamd configuratie, welke allemaal in hetzelfde configuratiebestand (newcs.xml) van NewCS staan.
--
Reageren op deze blogpost is niet direct mogelijk. Geef reacties en stel je vragen over dit specifieke onderwerp in het GoT-topic: [DVB-C] Digitale kabel TV op de PC [DEEL 3].

Volgende: Pound 2.4.5 voor Windows 07-'09 Pound 2.4.5 voor Windows

Reacties

Reageren is niet mogelijk