SIS-PM Control 2.7 voor Windows

Door The Zep Man op dinsdag 21 juli 2009 09:32 - Reacties (5)
Categorie: Software, Views: 8.689

SIS-PM Control 2.7 voor Windows

In deze post wordt een tool aangeboden om onder Windows bepaalde stekkerdozen van het merk Gembird via de command-line aan te sturen, zonder dat het nodig is om vooraf programma's te laden.

Het bedrijf Gembird maakt stekkerdozen onder de serienaam "Silvershield Power Manager" welke met een PC beheerd kunnen worden. Hiermee kan een gebruiker vanachter zijn computer verschillende apparaten in en uitschakelen.

http://0z3d3q.blu.livefilestore.com/y1pEl_X1V94GK2tsGfWUZOZ9kcUGzpkBxRY0OO1H0lDH6MHfrGClt-AD4IHn-iyJKwHm61BPZDL0me95LLTjoR_BtpocT0bERka/MSIS-PM.jpghttp://0z3d3q.blu.livefilestore.com/y1pBdSj7wyIPg0HX-jXZHP3ZFKNQCpKDpJecy6YdXxnI49w_3Oo64cRcrXWwDU6doFC1KhIVsq_zJFdhbyU39gZMoey4_veE473/SIS-PM.jpg

De meest bekende modellen zijn de SIS-PM (ook bekend als de Intelli-Plug, gemaakt door Revolt in Duitsland) en de SIS-PMS (Conrad bestelnr.: 610808-89), waarvan beide modellen elk 6 stekkers aanbieden waarvan vier beheerd kunnen worden door een computer via een USB aansluiting. Een ander, minder gebruikt model is de mSIS-PM, welke één stopcontact in- en uit kan schakelen via een USB aansluiting.

De mogelijkheden die met dit soort apparaten bedacht kunnen worden zijn eindeloos. Koffiezetter aanzetten als je nog maar een paar kilometer van huis bent? Laat (automatisch) je GSM met GPS en een dataverbinding een signaal sturen naar een computer thuis en je hebt warme koffie als je thuis bent (als je de koffiezetter maar voorbereid voordat je weggaat). Printer naast een server 's nachts uitzetten om stroom te besparen? Geen probleem.

Voor Linux is de handige tool sispmctl (SIS-PM Control) beschikbaar om deze stekkerdozen aan te sturen. Windows gebruikers krijgen een tool meegeleverd om het apparaat grafisch aan te sturen. Hoewel het mogelijk is om met deze tool in Windows een stekkerdoos vanaf de command line aan te sturen, werkt dit lastig omdat de tool eerst geladen moet zijn. Tijdens het testen zonder beschikbare desktop environment (Windows Service, Scheduled Task...) gaf dit wel eens problemen.

Hierom heb ik sispmctl gecompileerd voor Windows met behulp van Cygwin en LibUsb-Win32. Alles wat nodig is wordt meegeleverd (documentatie, libraries, benodigde driver). Het is niet nodig om een Cygwin installatie te hebben.

Download SIS-PM Control voor Windows (broncode)

Om gebruik te maken van de tool moet de bijgeleverde driver geïnstalleerd worden. Zoek in Device Manager/Apparaatbeheer naar een "USB Human Interface Device" met een Plug & Play ID dat begint met "USB\VID_04B4&PID_FD1x", waarbij de 'x' een getal is tussen de 0 en 3. Installeer voor dat apparaat de nieuwe driver. Doe dit niet voor de "HID-Compliant Device" met bijna hetzelfde Plug & Play ID.

De meegeleverde driver zou moeten werken in Windows 2000, XP, 2003, Vista, 2008 en 7, zowel x86 als x64. De driver is niet WHQL signed: voor Vista en nieuwer in 64-bit is het nodig om de driver zelf te ondertekenen en Windows in Test Mode te draaien.

Bekende problemen:
  • De tool werkt alleen met modellen aangesloten via USB. Bluetooth (dat op sommige modellen van de SIS-PM zit) of andere verbindingsmogelijkheden worden niet ondersteund.
  • De origineel meegeleverde tool zal niet meer werken met de meegeleverde driver. Oplossing: herinstalleer de originele HID driver.
  • De SIS-PM(S) heeft een ingebouwde timer welke geprogrammeerd kan worden om apparaten aan- en uit te zetten zonder dat de met USB verbonden computer aan staat. Deze timer kan niet geprogrammeerd worden met sispmctl.
  • De web-interface is niet meegecompileerd. Dit komt omdat Cygwin standaard hier geen ondersteuning voor heeft en omdat de functionaliteit van de web-interface te gelimiteerd is om hier tijd en moeite in te steken.

Volgende: Verbeterde Apple Magic Mouse drivers voor Windows 02-'10 Verbeterde Apple Magic Mouse drivers voor Windows
Volgende: Pound 2.4.5 voor Windows 07-'09 Pound 2.4.5 voor Windows

Reacties


Door Tweakers user Wolly, dinsdag 21 juli 2009 11:03

Bedankt! Heb deze ooit bij IBood gekocht, zal hem weer eens uit de kast trekken.

Door Tweakers user bastv, dinsdag 21 juli 2009 18:25

jammer dat ze via usb werken, als het ook via ethernet kan zou ik zeker aanschaffen.

Door Tweakers user mardwick, woensdag 22 juli 2009 00:56

Inderdaad. Weet iemand waar je zo'n doos met ethernet kan krijgen?


Door Tweakers user MrKoen, vrijdag 13 mei 2011 15:52

Ik gebruik deze stekkerdoos ook. Gaaf ding. Mogelijkheiden zijn eindeloos. Ik heb een handiger Windows tooltje in gebruik die deze stekkerdoos ook aan kan sturen en van de standaard Gembird driver gebruik maakt waardoor deze tegelijk met de standaard Gembird software kan werken.

Meer info op mijn wiki post hierover.

Reageren is niet meer mogelijk