Verbeterde Apple Magic Mouse drivers voor Windows

Door The Zep Man op maandag 1 februari 2010 15:45 - Reacties (23)
Categorie: Software, Views: 45.075

Een verbeterde driver voor de Apple Magic Mouse voor Windows is eindelijk los verkrijgbaar.
Apple Magic Mouse, gefokt naar het prachtige ras met gezondheidsproblemen, genezen door de dierenarts.
Voorwoord
Voordat je dit artikel gaat lezen moet je beseffen dat ik geen enkel Apple product in mijn bezit heb. Dat houdt in dat van alles wat ik wel heb, niets van Apple afkomt. Niet dat er iets mis is met Apple. Ik kan alleen niet duidelijk genoeg aangeven dat onder mijn bezittingen niets van Apple is.
Magic Mouse - verbeterde Windows driver
Dit artikel is gemaakt voor iedereen die deze muis onder Windows wilt gebruiken op een computer die niet geleverd is door Apple. Al ben je een halve Apple-fan door Windows op je Mac te draaien, dan is deze driver niets voor jou. Installeer de laatste versie van Boot Camp en je hebt effectief hetzelfde.

Om de basale scrollfuncties van de Magic Mouse te gebruiken is het onder Windows nodig om een extra driver te installeren. Doordat Apple alleen maar het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld wilt ondersteunen op hun eigen voorwaarden, is het niet zomaar mogelijk om deze driver los te verkrijgen. Op het internet is weliswaar een losse driver te vinden voor de Magic Mouse voor Windows, maar van alle downloads die ik ben tegengekomen ging het om versie 3.0.0.5. Deze versie heeft helaas een nare bug welke ervoor zorgt dat de muis soms een enorme vertraging heeft tijdens het gebruik. Het is niet ongewoon dat de muis tussen de 5 en 10 seconden 'hangt' voordat deze weer bruikbaar is.

De hier aangeboden versie 3.0.0.6 heeft deze bug niet meer en werkt vanaf Windows NT 5.1 (XP) tot en met NT 6.1 (7), x86 en x64, en is alleen getest met de Microsoft's eigen Bluetooth stack. Deze drivers zijn WHQL signed, waardoor gebruikers van NT 6 x64 en hoger meteen ermee aan de slag kunnen.

Download Apple Magic Mouse Driver voor Windows, versie 3.0.0.6
Installatieinstructies
  1. Zet de muis aan met de schakelaar aan de onderkant. Laat Windows zoeken naar nieuwe Bluetooth-apparaten zodra de groene LED aan de onderkant oplicht. Koppel de muis met de code '0000'.
  2. De muis wordt geïnstalleerd als een standaard Bluetooth Human Interface Device. Open Device Manager/Apparaatbeheer en zoek het Bluetooth-HID apparaat op dat de muis voorstelt (herkenbaar aan Plug & Play ID "VID 000205ac, PID 030d"). Er moet expliciet bij staan dat het gaat om een Bluetooth HID apparaat (in XP staat het onder 'Human Interface Devices'); je hoeft niets te veranderen aan het 'gewone' HID apparaat dat erbij is gekomen (in XP onder 'Mice and other pointing devices'). Vervang van het juiste apparaat de driver met degene die in de download zit. De muis wordt voortaan herkend als een "Apple Wireless Mouse". Verticaal scrollen zal nu werken. Horizontaal scrollen werkt alleen wanneer het OS gebaseerd is op NT 6 of hoger.
Conclusie
Helaas weigert Apple om software uit te brengen voor Windows voor deze muis. Hierdoor is het niet mogelijk om van de door Apple geadverteerde multi-touch functionaliteit gebruik te maken. 'Normaal' gebruik maken van de muis is in ieder geval mogelijk, maar het blijft belachelijk dat bij een muis van 70 euro geen software meegeleverd wordt. Andere fabrikanten, zoals Logitech laten zien dat het wel kan voor beide besturingssystemen. Zelfs Microsoft zelf levert drivers en software voor Mac OS X om het maximale uit hun hardware te krijgen met dit besturingssysteem. Het is teleurstellend dat Apple deze klantvriendelijkheid niet kan evenaren.

Volgende: Iomega ix2-200 bad flash recovery and HDD replacement 02-'10 Iomega ix2-200 bad flash recovery and HDD replacement
Volgende: SIS-PM Control 2.7 voor Windows 07-'09 SIS-PM Control 2.7 voor Windows

Reacties


Door Tweakers user andries.t.net, maandag 1 februari 2010 16:01

Het is teleurstellend dat Apple deze klantvriendelijkheid niet kanwil evenaren.

Ik denk dat ze liever willen dat je hem met een mac gebruikt. Netzoals microsoft de functie om een animatiepad te laten volgen weg heeft gehaald uit powerpoint 2008.

Door Tweakers user Ruud, maandag 1 februari 2010 16:03

Belachelijk, teleurstellend zijn toch echt termen die niet stroken met je vermeende onafhankelijkheid die je mijns inziens benadrukt in je inleidend schrijven.

Het staat een hardware leverancier natuurlijk vrij om ervoor te kiezen om geen drivers uit te brengen voor welk besturingssysteem dan ok. Aardig dat je de nieuwe driver wilt melden maar het verhaal er omheen is in mijn ogen grote bullshit.

Stuur dat ding naar de meuktracker en klaar.

Door Tweakers user Giant87, maandag 1 februari 2010 16:05

Nice! Jammer dat de batterijen van mijn muis alwéér leeg zijn (2e keer in 1 volle maand ongeveer) en ik te lui ben om nieuwe te halen.. :+

Door Tweakers user beaukey, maandag 1 februari 2010 16:16

Zepman: goed gedaan en dank dat je dit uit heb willen zoeken.

Apple is natuurlijk allen op zoek naar "Apple dicipelen". Dat zijn fans die graag willen werken met de Apple producten en (blijkbaar) geen problemen hebben met de restricties die dat met zich mee brengt. Voorbeelden zijn de arrogantie met deze driver of de "DRM hell" zoals die bijv. voor de iPod en iPad noodzakelijk is. Gelukkig zijn er mensen zoals jij die daar omheen kunnen werken!

Vraagje: als jij geen Apple hardware heb/wilt hebben, wat doe je dan met een Apple Magic muis?

Door Tweakers user Crim, maandag 1 februari 2010 16:16

Ik snap zowieso echt niet dat je die muis zou willen gebruiken :P

Door Tweakers user rodie83, maandag 1 februari 2010 16:17

Helaas weigert Apple om software uit te brengen voor Windows voor deze muis. Hierdoor is het niet mogelijk om van de door Apple geadverteerde multi-touch functionaliteit gebruik te maken.
Helaas inderdaad, belachelijk niet. Zolang er op de doos maar niet heel groot staat vermeld dat het óók fantastisch werkt met Windows. Want dan zou je inderdaad van belachelijk moegen spreken. Nu is het gewoon een stuk hardware wat niet voor Windows is bedoeld. Dat kan en dat mag. Dat mijn PS3 controllers het niet doen met een Xbox360 en vice-versa is bijvoorbeeld ook niet belachelijk, toch?

Door Tweakers user Adion, maandag 1 februari 2010 16:27

In het voorwoord zeg je dat je geen enkel Apple product in je bezit hebt. Ik vraag me dan ook af waarom je een blog schrijft over drivers van een product dat je zelf niet bezit.

Door Tweakers user BreezahBoy, maandag 1 februari 2010 18:30

http://www.apple.com/magicmouse/
System Requirements
Mac computer with Bluetooth wireless technology
Mac OS X v10.5.8 or later with Wireless Mouse Software Update 1.0* or Mac OS X v10.6.1 or later with Wireless Mouse Software Update 1.0
Existing keyboard and mouse for setup
Two AA batteries (included)
windows wordt gewoon niet ondersteund, je hoort mij toch ook niet klagen dat ik internet explorer 8 niet kan draaien op mac os x?

Door Tweakers user mvh, maandag 1 februari 2010 19:52

Helaas zijn het vooral Apple-fanboys die hier reageren. Ik word steeds huiveriger om nog naar Apples te kijken.

Door Tweakers user Petervanakelyen, maandag 1 februari 2010 20:41

OK, het staat niet uitdrukkelijk op de doos dat Windows ondersteund wordt, maar Logitech zet toch ook niet als verkoopsargument "Works with Windows too!!". Ik zou er gewoon van uit gaan dat het werkt. Nee, het staat niet in de specs, dus ik heb helemaal niets te zeggen, maar een product zo simpel als een muis, dat al sinds Windows 3.11 in Windows wordt ondersteund MET scrollen, daar waar ALLE andere fabrikanten wel in slagen te doen, moet met Apple muizen weer met een aparte driver omdat het toevallig hardware die toevallig weer juist niet aan de specs voldoet om met de standaard driver al scrollsupport te geven :X

Door Tweakers user ZpAz, maandag 1 februari 2010 20:47

Het scrollen 'bestaat niet' op die muis. Qua drivers e.d is het.

touch-oppervlakte geeft door coordinaten van de vingers.

- driver bestudeerd de coordinaten en aantal vingers.
- Is de actie 1 vinger, in het midden (coordinaten) van boven naar beneden of andersom?
- Dan scrollactie in OS uitvoeren.

Het is niet zo als met een scrollwheeltje dat de actie 'altijd' scrollen is, en er een standaard muis driver daarvoor gebruikt kan worden. Want als je twee vingers gebruikt, en van links naar rechts gaat moet er wat anders gebeuren (vorige volgende bijvoorbeeld).

Dus het is niet meer dan vreemd dat het out of de box zonder drivers niet onder Windows werkt.

Door Tweakers user ZpAz, maandag 1 februari 2010 20:48

'niet meer dan vreemd' moet 'niet meer dan logisch' zijn :) of 'niet vreemd'

Door Tweakers user mezstah, maandag 1 februari 2010 21:33

Ik vind het jammer dat een bedrijf met goede klantvriendelijkheid (logitech) genoemd wordt in 1 adem met Apple. Die daar wat minder in zijn.

Door Tweakers user rb338, maandag 1 februari 2010 21:43

OK, het staat niet uitdrukkelijk op de doos dat Windows ondersteund wordt, maar Logitech zet toch ook niet als verkoopsargument "Works with Windows too!!".
Niet? Wat zijn die 'designed for Windows' stickers dan, die op 99% van de doosjes te vinden is? :+

Door Tweakers user ReneDx, maandag 1 februari 2010 22:15

Mm, Magic Mouse zou toch wel werken via Bootcamp? In ieder geval, dat zag ik laatst nog in een van de changelogs terug komen.. of was dat het trackpad van de MBP?

Door Tweakers user junjur, maandag 1 februari 2010 22:16

Ik vind dat Zepman wel een punt heeft. Het is gewoon erg jammer dat het niet onder Windows werkt zoals onder Mac, en het is ook niet wat ik gewend ben van Apple.

Blijkbaar denkt Apple dat het niet de investering waard is (of gaat het hier om politieke redenen) waardoor ze besloten hebben om het niet onder WIndows lekker te laten draaien.

Wel weer apart dat Zepman sinds juli niet meer gepost heeft en dan nu hier een post van maakt.. beetje jammer...

Door Tweakers user Faust, dinsdag 2 februari 2010 01:00

ja WTF is dit nu weer?
Mijn Microsoft Media Center Remote werkt niet met frontrow WTF???

Door Tweakers user melcon, dinsdag 2 februari 2010 09:52

werkt wel, met remote buddy, je kan zelfs een wii controller gebruiken voor front row.

Door Tweakers user Emile, woensdag 3 februari 2010 20:04

Ik vind helemaal niet dat de Magic Mouse op Windows gebruikt mag worden. Windows is een slecht OS, en dat kan de gebruikerservaring natuurlijk verminderen. Jammer dat er bij deze verminderde gebruikerservaring dan een Apple product aanwezig is.

Gewoon een Mac nemen, krijg je 'm er nog gratis bij ook.

8)7

Door Tweakers user Vorlon, donderdag 11 februari 2010 17:04

Tja, ik heb ook een Apple keyboard en verder helemaal niks van Apple.

Zou heus wel een leuke Apple iMac of MacBook willen, maar aangezien mijn pc nog goed werkt ga ik daar nu geen geld aan uitgeven.

Ik heb dat keyboard gekocht omdat ik het persoonlijk erg fijn vind typen. Dat het misschien niet officieel ondersteund wordt kan me niet zoveer schelen. Als het niet op het doosje staat zoek ik wel eerst uit of het wel kan voordat ik zoiets aanschaf. (Was deze keer wel lastig aangezien Apple (net als Logitech) geen US layout buiten de US levert, dus heb het een collega mee laten nemen.)

Door Tweakers user RetroMan, zondag 26 december 2010 22:02

OK. 8 maanden verder. Ik heb een MacBook met OSX, Bootcamp en Windows 7 Ultimate. Deze machine wordt vrijwel alleen onder Windows 7 gebruikt. Dat is een gegeven, geen onderwerp voor een discussie.

Stel dat ik de hier genoemde driver installeer:

3 vragen:

1) Werkt de Magic Mouse betrouwbaar als ik onder bovenstaande config in Windows 7 werk?

2) Kan ik rechts klikken als ik onder bovenstaande config in Windows 7 werk?

3) Kan ik scrollen m.b.v. de touch functie als ik onder bovenstaande config in Windows 7 werk?

Door Tweakers user impulsia, zondag 6 maart 2011 12:15

Super, werkt perfect op windows 7 64 bit, bedankt! :)

Door Tweakers user Yalopa, woensdag 29 juni 2011 22:35

Ik ben op zoek naar een goede BT muis voor win7 een gezien mij zeer positieve ervaringen met de MM (ik heb er al een aan mn mac) neem ik hem zeker in overweging, echter... Ik weet niet waar die driver vandaan komt, maar een driver die op een Live Drive staat ga ik dus niet installeren op een toestel waar ik dagelijks mee moet werken.

Als je driver van Apple komt, graag een link, indien niet is het een gemodde driver en is ie dus onbetrouwbaar naar mijn persoonlijke mening...

Reageren is niet meer mogelijk